Så undviker du att falla offer för en oseriös flyttfirma

AfOtto

Så undviker du att falla offer för en oseriös flyttfirma

Utflyttningen från ditt nuvarande boende närmar sig med stormsteg, planen var att flytta möblerna i veckan – men tiden blev knapp, du börjar bli stressad. Att få hjälp av en flyttfirma har blivit allt mer populärt. För en billig peng, kan man bli av med ett helt stressmoment. Men det finns fallgropar. Fallgropar som ter sig när du råkat anlita en oseriös flyttfirma.

Därför är det bäst att kontrollera vissa kvalitetspunkter, innan du bokar flytthjälp. I denna artikel redogör vi om de 5 viktigaste.

Bohag 2010
Seriösa företag följer uppsatta regelverk – en regel som givetvis inte bara gäller flyttfirmor. Inom flyttbranschen finns Bohag 2010, regler som konsumentverket tagit fram med hjälp av branschorganisationerna Sveriges Åkeriföretag och Sveriges Möbeltransportörers Förbund. Där står bland annat överenskommelser kring skyldigheter, rekommenderade pris, tilläggsbetalning samt vid ångerrätt vid avbeställning. Vid kontorsflytt, gäller en annan bestämmelse – Kontor 2003.

Ställ krav på att flyttfirman följer bestämmelserna, oftast står det redan på företagens hemsida.

Försäkring
Olyckor händer, det kvittar hur erfaren flyttfirman är. Stäm av att flyttfirman har en försäkring. Har flyttfirman en ansvarsförsäkring, eller skadeförsäkring – kan du få ersättning för skadade ägodelar. Precis som branschöverenskommelser, brukar flyttfirmor notera om de har en transportförsäkring på hemsidan. Skulle det saknas, bör du alltid begära en kopia på firmans försäkringsbrev.

Titta på den här flyttfirman i Malmö, för att se ett bra exempel på hur både Bohag 2010 och skadeförsäkring tydligt står på hemsidan.

Kostnad & offert
Du hittar en billig flyttfirma och börja ta ut segern i förtid. Lugn i backen! En ovanligt billig offert kan nämligen vara en av de största varningsflaggorna. Om timpriset för två anställda och en Iveco skulle vara under 600 svenska kronor – är det bättre att leta vidare. Risken att falla offer för en oseriös flyttfirma är för stor.

Viktigt är också att passa sig för löpande pris. Med ett löpande pris vet du aldrig vad slutpriset blir. Skulle flyttfirman vägra gå med på ett fast pris, kan ett max tak vara ett bra alternativ.

Andra varningsflaggor kan vara betalningsmetod: vilka betalningsmetoder erbjuder flyttfirman? Tar de bara betalt i kontanter? Flyttfirmor som bara tar emot kontanter kanske helt och hållet brister i nästa faktor.

F-skatt
En flyttfirma utan F-skattebevis – som inte är registrerad för moms, innebär kanske att de varken betalar tjänsteskatt, eller arbetsgivaravgifter. Med högst sannolikhet, innebär det att flyttfirman utför svartjobb.

F-skatt är även ett krav för att du ska kunna nyttja Rut-avdrag.

Firmans ekonomi
Det sista du vill är att riskera att firman går i konkurs, efter att du har beställt en flyttservice. Om firman kan uppvisa god ekonomi är det sannolikt att den har en ström av nöjda kunder.

På nätet, finns det mängder av resurser som du kan ta hjälp av. Enklast är att undersöka företaget på Allabolag. Du kan också beställa bevis ur konkursregistret, samt ta reda på näringsförbud på Bolagsverket.

 

Om forfatteren

Otto administrator