Flyttfirmor och risken att hamna i tvist

AfOtto

Flyttfirmor och risken att hamna i tvist

Det är inte ofta det händer att man hamnar i tvist med flyttfirmor. De flesta flyttfirmor är professionella, och har gedigen erfarenhet bakom sig. Men skulle det inträffa – är det bra att ha koll på dina rättigheter som konsument.

 

Har du hamnat i tvist med en flyttfirma, har du troligtvis råkat boka en oseriös flyttfirma. Kolla därför alltid upp hur länge företaget varit verksamt – innan du beställer flytthjälp. Enklast gör du detta genom att söka upp bolagsnamn (eller organisationsnummer) på allabolag.se. Ett äldre registreringsår – innebär i regel, en mer beprövad flyttfirma.

 

Det kan finnas finnas flera orsaker till att en tvist uppstår mellan dig som konsument och en flyttfirma. Kostnaden kanske har blivit högre än avtalat eller så har inte flyttstädning utförts enligt överenskommelse. Den vanligaste orsaken till tvist är dock en helt annan – nämligen skadade möbler. Här är det enkelt att det blir tvister om vilken part som bär ansvaret till skadan – där firman kan argumentera för att skadorna funnits sedan tidigare.

 

Seriösa flyttfirmor ser till att inget skadas eller försvinner på vägen. Bra flyttfirmor har erfarenhet. De vet hur ditt bohag ska packas, förvaras i flyttbilen och bäras in i din nya bostad på bästa sätt. Man ska heller inte understryka deras lokalkännedom – en förmåga som sannerligen försäkrar en trygg transport. Om det mot all förmodan skulle orsakas någon skada på dina möbler, har seriösa flyttfirmor alltid försäkringar som ger dig rätt till ersättning. Säkerställ därför alltid i förväg om flyttfirman har bohagsförsäkring, det brukar räcka med att ta en titt på deras hemsida.

 

Flyttpackningen ska vara fackmannamässigt utförd. Därför bör du låta flyttfirman sköta den eller be flyttfirman om anvisningar. Annars kan firman oftast undkomma ansvar vid skador. Se också till, att i förväg, berätta för firman om ömtåliga, värdefulla eller nödvändigt tunga föremål. Då vet de hur de ska hanteras på rätt sätt, och kan erbjuda värdefulla tilläggsförsäkringar.

 

Vem som ansvarar för vad och under vilka omständigheter regleras även i Bohag 2010, som är en överenskommelse inom flyttbranschen – mellan flyttfirmor och konsumentverket. Seriösa aktörer är oftast medlemmar i branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag, och följer bestämmelserna som står i Bohag 2010.

 

Om du däremot har haft oturen att handskas med en oseriös flyttfirma, som dessutom saknar både bohagsförsäkring och Bohag 2010 – gäller det att du dokumenterar skadorna. Dokumentera både innan och efter flytten; skriv ner vilket bohag du ska flytta, ta foto på det innan flytten, och anteckna alla korrekta datum. Då syns vilket skick möblerna är, vilket underlättar när en värderare hjälper att uppskatta eventuella skador. Särskilt viktigt är det att du dokumenterar skicket på värdefulla föremål.

 

En flyttfirma som uppfyller alla ovannämnda rekommenderade kriterier är Acta Flytt – flyttfirma i Malmö. De har funnits sedan 2009, följer Bohag 2010, och har skadeförsäkring genom IF försäkringar.

Om forfatteren

Otto administrator