Grillning eller steka kött?

AfOtto

Grillning eller steka kött?

Grillning är ett utmärkt sätt att tillaga kött och fisk på. Du kan grilla kött på en grill, i en stekpanna eller på en stekplatta.

  • Kött bör marineras innan det grillas. Marinaden hjälper till att göra maten som tillagas mörare och ger den smak.
  • Kött bör tillagas på hög värme. På så sätt bryns det snabbt innan det överkokas med torrhet. Vänd regelbundet och ta bort steken från direkt värme så snart du ser en antydan till färg – detta förhindrar att den blir seg eller tuggig!

Men vad är bäst?

Debatten är het och det finns starka åsikter på båda sidor. Faktum är att det finns de som anser att grillning eller stekning av kött faktiskt är dåligt för dig – och de har inte fel! Stekt mat (vilket inkluderar grillat kött) har visat sig orsaka hjärtsjukdomar och fetma. Och även om grillat kött kan hjälpa dig att gå ner i vikt om det tillagas på rätt sätt, medför det fortfarande risker som cancerframkallande ämnen och överdrivet kolesterolintag. Slutsatsen är följande: Du bör aldrig äta för mycket av något livsmedel! Går du på en restaurang i Jönköping exempelvis Vesterbrunn, kan du få avnjuta maten både grillad och stekt, helt efter dina önskemål

Perfekt glöd på grillen

Grillen är ett utmärkt ställe att tillaga mat på, men det är viktigt att ha rätt verktyg för jobbet. Den perfekta verktygslådan för grillning innehåller dessa saker:

  • En grill av hög kvalitet. Om du inte redan har en sådan kan du överväga att investera i en gasolgrill för inomhusbruk eller en kolgrill för utomhusbruk med lock.
  • En grillpanna av hög kvalitet. Detta är mer än bara något som sitter ovanpå din befintliga spisplatta; den ska ge ordentlig ventilation och värmefördelning så att maten inte bränns eller torkar ut samtidigt som den tillagas jämnt över hela ytan.
  • En borste av hög kvalitet som är utformad speciellt för att rengöra grillar innan du lagar mat på dem igen (och igen). Den ska vara tillverkad av metallborst (inte plast) och helst ska den ha någon form av skrapa inbyggd i handtaget så att du kan skrapa bort brända bitar från tidigare måltider utan att själv behöva nå in i lågorna!

Om forfatteren

Otto administrator