Bra att veta om trösklar

AfOtto

Bra att veta om trösklar

När man talar om en tröskel så är det som ett slags lågt fotsteg som finns i en dörröppning. Den utgör så att säga ett anslag för nederkanten av dörren. Modernare hus och lägenheter har idag oftast hoppat över att ha dessa trösklar så att golvet istället går över i olika rum. Dock är det ändå många som vill ha trösklar i sina hem. Du kan köpa tröskel här. Tänk bara på att det finns en mängd olika trösklar att välja på.

Olika sorters trösklar

Trösklar brukar användas i samband med att tunga dörrar sätts in. Då kan dörren hållas på plats med hjälp av tröskeln. Eftersom dagens dörrar inte är så tunga så är det inte ett måste med tröskel. Men det finns varianter som kan vara bra. En variant är tröskelplatta, som sällan är högre än 9 mm. Den ligger tätt mot golvet. Dock gör den att en luftspalt skapas, så att det kan komma in luft i rummet även då den är stängd.

En annan variant är falsad tröskel. Den brukar vara på 1–2 cm hög och ger då en helt tätslutande anslutning mellan tröskel och dörr.

Du har även badrumströskel, som oftast är ganska hög. Detta så att det går vika upp en våtrumsmatta mot den.

Vill du byta trösklar?

Du kanske vill byta ut de trösklar du har mot nyare? Det brukar sällan vara ett problem att göra. Det passar bra om den gamla är trasig, utsliten eller om du ska renovera hela rummet. Det finns idag många bra trösklar i färdiga mått att köpa och använda dig av. Se bara till att mäta den du har så att det fungerar med standardmått. Annars kan det krävas att du sågar till exakt rätt mått.

Om det inte är fel på den tröskel du har, så kan du ändå förnya den genom att måla den.

Om forfatteren

Otto administrator